QimiQ Classic Logo mid

Białe szparagi z sosem masłowym (składniki na 10 porcji)- Qimiq Classic

Składniki

2000 g Białe szparagi, ugotowane
360 ml Białe wino wytrawne
Liść laurowy
Ziarna pieprzu
Tymianek
9 szt Żółtka z jaj
750 g Masło rozpuszczone
375 g QimiQ Classic, schłodzony
50 ml Sok z cytryny
Sól, biały pieprz

Przygotowanie

1. Zagotuj białe wino z liściem laurowym, ziarnem
pieprzu i tymiankiem – zredukuj o połowę. Odcedź
i pozwól się ostudzić.
2. Ubij na ciepłej kąpieli wodnej żółtka z jaj i
zredukowane wino, aż będą puszyste. Powoli
dodaj rozpuszczone masło i zakończ zimnym
QimiQ Classic
3. Dopraw do smaku ,przyprawami i sokiem z
cytryny. Podawaj z ugotowanymi szparagami.