qbild_888_Quiche_Lorraine

Ciasto Qinche z mozarella,szynka i czosnkiem – Składniki na 8 porcji, pierścień 26 cm Ø – QimiQ Classic

Składniki

Nadzienie:
150 g Szynka, w paskach
300 g Pomidory w kostach bez pestek
300 g Mozarella, w paskach
15 g Czosnek, drobno posiekany
50 g Por, pokrojony w paski
Oliwa
250 g QimiQ Classic, o temp. pokojowej
30 g Mąka kukurydziana
4 szt Jajka
5 g Pietruszka
Sól, pieprz

Ciasto:
200 g Mąka
100 g Masło, miekkie
1 szt Jajko
25 ml Woda
Sól

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 160 ° C z konwekcją
2. Ciasto: ugnieć na miękkie ciasto – mąkę, masło, jajko, zimną wodę i sól. Zawiń w folię i schłódź przez ok. 30 minut. Wyłóż ciasto do formy wysmarowanej masłem.
3. Przykryj podstawę szynką i posyp paskami pomidora i mozarelli. Usmaż czosnek i por na oliwie i wylej na mozarelle.
4. Wymieszaj QimiQ, aż będzie gładki. Dodaj mąkę kukrydziną, jaja, pietruszkę, sól i pieprz – dobrze wymieszaj i wylej na miksturę z pora.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok 50 minut i pozwol się ostudzić 20 minut i podaj